Betontegels onderhouden

Eerst even dit: het onderhoud van betontegels is écht een fluitje van een cent. Borstel gewoon regelmatig je betonproducten en spoel ze af en toe met zuiver water. Maar hoe pak je het aan wanneer het mos je stijlvolle tuinpad stilaan inpalmt? Of wanneer je na dat wilde feestje een wijnvlek op je terrastegel opmerkt? Of je auto olie gedrupt heeft op je oprit? We geven je graag een overzichtelijke lijst met do’s-and-don’ts!

Betontegels reinigen met allesreinigers?

Allesreinigers zoals groene zeep: de naam impliceert dat je er daadwerkelijk alles mee kunt schoonmaken. Dus ook mos en groenaanslag op je betontegels? Geloof best niet blindelings wat de verpakking zegt. En wees op je hoede voor producten die je niet goed kent. Middelen met een hoge zuurtegraad kunnen misschien wel hardnekkige vlekken verwijderen, ze vormen ook een gevaar voor je materiaal. Ja, zelfs voor oerdegelijke betonnen tegels. Wil je toch absoluut die groene zeep eens uitproberen? Verdun ze dan eerst in water. En pak voor alle zekerheid eerst een klein hoekje aan op een minder opvallende plaats. Zoals de Britten zeggen: better to be safe than sorry.

betontegels reinigen azijn

Betontegels reinigen met azijn?

Heel wat Belgen en Nederlanders bestrijden onkruid, algen of mosvorming met een typische huis-tuin-en-keukenremedie: azijn. We vallen meteen met de deur in huis: dat is geen goed idee! Azijn en schoonmaakazijn zijn nefast voor de organismen en de biodiversiteit in je tuin. Hun zurige karakter tast bovendien de kalk in het beton aan. Ja, zelfs betontegels met een coating lopen gevaar. Neem dus beter geen onnodige risico’s! Nog even dit. Schoonmaakazijn kan je ‘naar de adem grijpen’. Bovendien verbiedt de Europese Unie onkruidbestrijding met schoonmaakazijn. Dus alles wat de naam azijn draagt, kan je maar beter vermijden.

En wat met andere middelen...

Betontegels reinigen met hogedrukreiniger?

Ook geen goed idee! Wanneer je jouw tegels afspuit onder hoge druk, bestaat de kans dat je de bovenlaag beschadigt. Een beschadigd oppervlak betekent dat je tegels poreuzer en ruwer worden. Hierdoor krijgen mossen en algen net méér kans om er zich aan vast te hechten. Kortom: het omgekeerde effect van wat je in de eerste plaats wilde bereiken.

 

Betontegels reinigen met Biotex?

Groenaanslag op je tegels? Heel veel mensen hebben de reflex om naar Biotex te grijpen. Logisch: deze bekende vlekkenverwijderaar bevat bio-enzymen die vlot algen oplossen. Maar voor je een voorraad in huis haalt, toch even dit: Biotex houdt risico’s in voor je betontegels. In sommige gevallen vreet het zich zelfs een weg door de toplaag van je betontegels. Schrobben met Biotex kan dus de ‘look’ van je tegels aantasten. Bijkomend risico: je tegels kunnen gladder worden zodat je er makkelijker over uitglijdt.

 

Betontegels reinigen met Biomix

Biotex raden we af, van Biomix daarentegen zijn we grote fan. Biomix is een middel op basis van enzymen. Maar in tegenstelling tot Biotex is het vriendelijk voor je betontegels en loopt de bovenlaag van je verharding geen gevaar. Biomix is bovendien enorm milieuvriendelijk en uiterst efficiënt tegen mosvorming en groenaanslag. Je hoeft niet eens te schrobben. Je brengt het middel aan en laat de enzymen rustig hun werk doen. Na enkele weken zie je het resultaat. Zonder inspanning én met liefde voor het milieu!

 

Groenaanslag bestrijden met javel

Javel kan zeker helpen om hardnekkige vlekken of groenaanslag te bestrijden. Maar … het middel is allesbehalve milieuvriendelijk. En daarom raden we het vanuit Ebema_Stone&Style niet aan. Vanuit onze duurzaamheidsvisie opteren we altijd eerst voor milieuvriendelijke alternatieven.

betontegels reinigen javel
Betontegels reinigen met javel is géén goed idee.

Groenaanslag wél milieuvriendelijk aanpakken

Is de strijd tegen algen of mos dan bij voorbaat verloren? Toch niet. Er bestaan speciale producten die je helpen om efficiënt groenaanslag tegen te gaan. Zoals HG groenaanslagreiniger, Lithofin, Berdy en het eerder vernoemde Biomix. Je vindt ze bij de bouwhandelaar. Deze middelen remmen algengroei af én zijn ook efficiënt om bestaande groenaanslag te verwijderen. Het volstaat om twee tot drie keer per jaar je verharde buitenruimtes te spoelen met deze producten – al dan niet verdund. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. En probeer ook hier best eerst een onopvallend hoekje uit.

 

Wat dan met kalkuitbloei?

Ah ja, de befaamde kalkuitbloei. Dat natuurlijke fenomeen kan zich voordoen bij alle bouwmaterialen: bakstenen, snelbouwstenen en dus ook betontegels en betonklinkers. Deze witte kalkuitslag heeft geen invloed op de kwaliteit van je betontegels. De uitbloei ‘dooft’ geleidelijk uit. Hevige regenval en een intensief gebruik van je buitenruimtes doen deze witte schijn sneller verdwijnen. Heb je daar het geduld niet voor? Kijk dan in de tabel beneden voor alternatieven.

 

En ten slotte … wat met vlekken?

Het antwoord: dat hangt van het type vlek af. Olie is geen wijn, vet is geen roest of verf. Deze tabel geeft je alvast houvast om het juiste bestrijdingsmiddel in te schakelen tegen specifieke types van vlekken.

beton tegels reinigen
Ebema_Stone&Style is niet verantwoordelijk voor het ongepast of verkeerdelijk gebruik van de vernoemde producten.
terras

Nog meer informatie nodig?

Neem gerust een duik op onze webpagina met ‘tips and tricks’.

Of verdiep je in één van de volgende websites:

www.tegeldokter.be

www.techniseal.com

www.hg.eu

Ontvang de laatste trends in je mailbox.

We sturen je ongeveer 4x per jaar een mail met nieuwtjes. Geen spam. Beloofd.

Ontdek meer tips